Wolfgang Amadeus Mozart

Wolfgang Amadeus Mozart era fiul lui Leopold Mozart  şi Anna-Maria-Perlt, mai avea o soră mai mare cu 5 ani (Marria-Anna, citată de biografi cu diminutivul Nannerl) ei doi fiind singurii supravieţuitori din totalul de şapte fii pe care i-a Daruit Anna-Maria-Perlt lui Leopold.

Prima periodă din formarea viitorului compozitori, începe la Slazburgul austriac, oraşul în care tatăl său – Leopold Mozart – venise cu două decenii în urma pentru a studia Filozofia şi Dreptul.

Copilul Mozart a fost botezat  dupa obiceiul timpului cu un sir de prenume : Johannes, Chrisostomus, Wolfgangus, Theophilus, dintre care ultimul, în traducere germană Gottlieb, a fost curând latinizat, devenind Amadeus). Născut la 27 ianuarie 1756, acest copil va fi cel care va da oraşului său natal strolucirea lui eternă.

Micul Mozart n-a rămas străin de strălucirea seratelor muzicale sau a spectacolelor de balet, operă, şi teatru, pe care trupele de actori e dădeau la Curte în popasul lor pe care îl faceau in drumul spre Viena după cum nu-i era străina nici măreţia concertelor bisericeşti ce răsunau ăn Catedrala din centrul oraşului. Această ambianţă de cultură a avut un rol important în consolidarea primului strat de împresii din fondul deosebit de receptiv al copilului-minune.

O împortanţă mai mare o are ambianţa dominată de personalitatea tatălui. La început  excelentul pedagog îşi concentra toată arta asupra surorii mai mari, fără ca cineva să observat cât nectar culegea cel mic, fiind prea mic pentru a fi băgat în seamă. În curând încep primele semne de talent muzical, încep primele studii de scris şi cititul sunetelor şi de contact direct cu ele prin clavecin, vioară şi orgă; începe voluptatea combinării lor şi a fixării acestui joc de şiruri lungi de linii paralele, totul conducând la primele lecţii de compoziţie; încep demonstraţiile de talent improvizatoric şi curând – când nu împlinise nici 6 ani – apar mărturii ale primelor compoziţii (Menuete şi piesa pentru clavecin KV1-4 -1761-1762) şi zoriiunei strălucite cariere concertistice. În această atmosferă familia Mozart părăseşte casa ei din Getreidegasse pentru a prezenta micul miracol la CUrtea unor principi din oraşe de reşedinţă, pentru că întelepciunea tatălui era mult prea mare pentru a fi mărginit fenomenul la raza strânsă a vieţii culturale din oraşul Slazburg.

…va urma…

Reclame

2 comentarii »

  1. atent Said:

    Mai bine decat incercari filozofice nedigerate, facute de amatori, un text biografic al unei celebritati, sau alta prezentare de situatie cu un continut atractiv, asadar asteptam continuarea…

  2. […] lui Scobert asupra W.A.Mozart poate fi surprinsă în voluptatea cu care el a compus una după alta primele patru sonate pentru […]


{ RSS feed for comments on this post} · { TrackBack URI }

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: