Franz Joseph Haydn (1733-1809) II

Haydn s-a născut într-o familie originară din Burgenland, în acea vreme ţinut austriac de frontiera, populat multinaţional ceea ce i-a determinat pe mulţi autori să-i atribuie lui Haydn o altă naţionalitate decât cea austriac-germană, stabilită cu precizie pe baza documentelor  de arhivă de către muzicologul german Erns Fritz Schmidt (1904-1960).

Data naşterii lui Haydn ( consemnată când la 31 martie, când la 1 aprilie 1732) este dedusă din actul care a înregistrat ziua botezului, act în care se gaseşte şi prenumele Franz Joseph, rareori folosit de biografi.

Era fiul lui Mathias Haydn şi al Annei Maria Koller. Haydn nu aminteşte nimic despre viaţa aspră pe care a dus-o în casa lui, în care s-au nascut 12 copii (el fiind al 2-lea dar primul băiat), dar care şase n-au putut supraveţui, şi nici despre lipsurile în care a crescut. De asemenea nu povesteşte nici de bătăile pe care le-a primit ca mic corist la Catedrala Sfântului Ştefan, nici faptul că, odată cu schimbarea vocii, a fost dat afară fără mila, după cum v-a trece cu vederea şi umilinţele trăite în casa compozitorului Porpora, care-l angajase ca acompaniator al elevilor săi şi copiator de note.

Faţă de toţi muzicienii care au întervenit într-un fel sau altul în viaţa lui, Haydn nu are decât cuvinte de recunoştinţă.

…va urma…

Reclame

Un comentariu »

  1. mado Said:

    mai trecem.

    o zi buna!


{ RSS feed for comments on this post} · { TrackBack URI }

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: